Een glas wijn per dag, mag

Een glas wijn per dag, mag

Het zou u gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Is het nu wel gezond of juist niet om dagelijks wijn te drinken? In ieder geval is het bij ons thuis zo dat als ik een glaasje wijn drink met mijn echtgenoot, wij dat doen bij het diner en dat er dan zeker niet een hele fles leeg gedronken wordt. Maar ook dat is weer lastig want het overgrote deel aan lekkere wijnen zit vaak in grote flessen.  Bij onze grootgrutter in de schappen vindt ik tegenwoordig meer kleine flesjes wijn, gelukkig! Een glas wijn per dag , mag!


Zou wijn gezond zijn voor ons hart?
Na verschillende studies die gedaan zijn in diverse westerse landen   ( Frankrijk, Denemarken en de Verenigde Staten) de afgelopen 35 jaar is geconcludeerd dat mensen minder in aanraking komen met hart- en vaataandoeningen als zij regelmatig een matige hoeveelheid wijn consumeren. Met name spreekt men dan van hartaanvallen en angina pectoris.

Rode wijn bevat resveratrol, een stofje dat niet alleen goed is voor de bloedvaten, maar ook om kanker te voorkomen. Deze stof zit in de druivenschil. Omdat er alleen vruchtvlees van de druif wordt gebruikt om witte wijn te maken, bevat witte wijn geen resveratrol. Maar onlangs luisterde ik naar een Radio uitzending van Juglen Zwaan (aHealthyLife.nl) en de Nederlandse arts William Cortvriendt, auteur van diverse boeken over onze gezondheid, zoals ‘Hoe word je 100’. Hij vertelde mij iets nieuws, de alcohol zelf zou ook positief werken op ons lichaam. Interesse in William Cortvriendt boeken? Kijk Snel!

Eén glas per dag mag, niet meer!

Hoeveel wijn is nu wel of niet verantwoord om te drinken zonder dat men al te veel risico’s voor de gezondheid loopt. Hier is geen antwoord op want geen enkele studie geeft een duidelijk antwoord.

Als alcohol in ons lichaam belandt, wordt die eerst door een enzym omgezet in aceetaldehyde, een zeer giftige en kankerverwekkende stof. Maar de natuur zit goed in elkaar: ons lichaam beschikt ook over een tweede enzym dat het toxische aceetaldehyde op zijn beurt omzet in het compleet ongevaarlijke acetaat.

Wie met mate elke dag een glaasje wijn drinkt, mag gerust zijn: het lichaam kan zo’n hoeveelheid alcohol moeiteloos aan en slaagt erin om de kankerverwekkende effecten teniet te doen. Voor een man is de limiet twee á drie glaasjes per dag. Een vrouw houdt het het beste bij één glas. Als iemand veel alcohol drinkt, zelfs al is dat maar één keer per week, raakt het enzymatische systeem overbelast en slaagt het er niet meer in om de toxische effecten te neutraliseren. ( Professor de Leiris)

Bron: Gezondheidsnet
Bron: interview Gezondheidsradio aHealtylife.nl