Eet courgette tegen grauwe staar

Eet courgette tegen grauwe staar!

Eet courgette tegen grauwe staar want ze zijn zeer geschikt en goed voor de ogen. Ze bezitten vitamine A zijn ze ook voorzien van luteïne en zeaxanthine. Wist u dat de courgette tot de komkommerfamilie behoort? Nee ik wist het niet maar ik had de courgette onderschat wat gezondheidseffecten betreft en nooit aan grauwe staar gedacht. Van de courgette weten we niet echt precies hoe lang het geleden is dat de mens begonnen is met het eten ervan. Wel weten we dat Columbus  de zaden heeft meegenomen uit wat nu Mexico heet. In Mexico zijn zaden van courgettes gevonden die 10.000 jaren oud waren.


’s Zomers kunt u de courgetteplant in Nederland kweken, want het liefst groeit hij in tropische gebieden waar hij het hele jaar door verbouwd wordt. De courgette is dan wel een groente maar de groei begint met een mooie gele-oranje achtige gekleurde bloem. Uit de bloem ontstaat dan de vrucht. Ook de courgette bloemen zijn erg lekker!

Eet courgette tegen grauwe staar

Courgettes zijn zeer geschikt en goed voor de ogen. Naast dat ze vitamine A bezitten zijn ze ook voorzien van luteïne en zeaxanthine. Deze twee stoffen voorkomen leeftijdsgerelateerde maculageneratie en grauwe staar. Fytonutriënten zijn stoffen die in plantaardig voedsel zitten en die erg belangrijk zijn voor onze gezondheid.

Iedereen denkt dat wortels goed zijn voor de ogen vanwege het vitamine A gehalte, maar sinds kort weten we dat luteïne en zeaxantine sterkt bijdragen aan de gezondheid van de ogen. Luteïne is een natuurlijke gele kleurstof, die in vele planten voorkomt. Als additief ( toevoeging in voeding) is het in de EU toegestaan onder nummer E161b. Ook zeaxantine is een natuurlijke gele kleurstof.

De courgette is een groente die in principe rauw kan worden gegeten. Enkele blokjes of met een kaasschaaf gesneden plakjes door een salade kunnen prima. Gegrild met een beetje olijfolie en knoflook is het ook een heerlijke groente! Eet courgette tegen grauwe staar en vindt uw lekkerste courgette recepten in deze boeken!

Bron: DNUA