Over Kokosolie

Over Kokosolie

Kokosolie is een vet dat afkomstig is van de kokosnoot. De geoogste kokosnoten schild men. Van de gefilterd olie maakt men Kokosboter. Kokosolie bestaat voornamelijk uit verzadigd vet en bevat de juiste ingrediënten die de gezondheid kunnen bevorderen. (Bron: Feiten over Vetten van Mary G. Enig en rinekedijkinga.nl)


Het wordt verkocht in potten of flesjes. Wanneer kokosolie koud is, neemt het een vaste vorm aan. Het lijkt nu meer op Kokosboter en u kunt het ook op een boterham smeren. Het wordt vloeibaar bij een temperatuur boven de 25°Celsius. Ook dan gebruik ik het nog steeds.

Over Kokosolie en het gebruik

Kokosolie is uitermate geschikt om te gebruiken bij hoge temperaturen zoals frituren, wokken of bakken. Kokosolie bevat geen ongezonde transvetzuren. Er bestaan twee versies kokosolie, een geurloze en een olie die de kokosgeur heeft. Belangrijk is om bij aankoop van kokosolie erop te letten dat je een on-geraffineerde soort koopt en het liefst van een biologische kwaliteit. Kokosolie wordt ook wel de gezondste olie ter wereld genoemd.

Van kokosolie is bekend dat het onze stofwisseling (metabolisme) versneld. De samenstelling van de vetzuren in kokosolie zijn van dezelfde soort als de vetzuren die onze stofwisseling versnellen. Dit zorgt ervoor dat deze vetten gewichtsverlies stimuleren. In tegenstelling tot verzadigde vetzuren, zijn de vetzuren die in kokosolie voorkomen gemakkelijk verteerbaar en gemakkelijker in het lichaam op te nemen. Voor mensen met een traag werkende schildklier kan kokosolie helpen het metabolisme te versnellen. Een sneller metabolisme zorgt voor snellere verbranding, waardoor men eerder afvalt.

Wanneer je een langzame stofwisseling hebt, dan zul je minder energiek zijn. Kokosolie versnelt de verbranding daardoor voelt men zich energieker. Gebrek aan energie is één van de grootste oorzaken van inactiviteit en zal gewichtstoename tot gevolg hebben. Door gebrek aan energie heb je minder zin om dingen te ondernemen. Mensen die kokosolie gebruiken gaven aan meer energie te hebben, dan voordat zij kokosolie gebruikten.

Kokosolie word ook als een heerlijke massageolie gebruikt. Of in het bad als een voedende en verzorgende badolie voor een heerlijke zachte huid. Zelf gebruik ik het ook vaak als lippen balsem.

Is kokosolie gezond?

Veel mensen denken dat kokosolie niet gezond zou zijn voor hart- en bloedvaten. Dit is echter een misvatting. Kokosolie bestaat voor 55% uit laurine- en caprinezuur, deze zouden gezonde eigenschappen bevatten. Laurinezuur komt ook voor in de moedermelk.

Kokosolie bevat minder calorieën per gram vet dan soja-, katoenzaad- en maisolie dat gebruikt wordt in margarine. De kleur van kokosolie kan per verpakking verschillen als gevolg van de natuurlijke eigenschappen.  De geurloze versie van kokos olie wordt gemaakt van gedroogd en gestoomd kokosvlees. Doordat deze kokos olie geurvrij is kan men hem op vele manieren gebruiken zonder dat de kokosgeur overheerst.

Mijn eigen idee over wat gezond en ongezond is: overal waar te voor staat is niet goed en voor mij is dagelijkse variatie dan ook hét sleutelwoord. Gebruik dagelijks afwisselend olijfolie, roomboter, lijnzaadolie en kokosolie. Op deze manier krijg je van alles een beetje binnen.

Het boek: Kokosnoot geneest!Wilt u meer lezen en weten over onderzoeken en achtergronden naar kokosolie kunt u dat vinden in het boek: Kokosnoot geneest van Bruce Fife.