Peulvruchten en sojaproducten

Een voedingspraatje over peulvruchten en sojaproducten. Peulvruchten zijn de eetbare plantenzaden die tijdens de groei zijn opgeborgen in de peul. Na de oogst worden de zaden gedroogd. Peulvruchten zijn er in vele variaties zoals de bekende witte en bruine bonen, linzen, erwten en kapucijners. Minder bekende soorten zijn zwarte nierbonen, sojabonen, kievitsbonen en katjang idjoe.


Sommige peulvruchten worden tot de groenten gerekend zoals sperziebonen, snijbonen en peultjes omdat ze mét peul gegeten worden, doperwten en tuinbonen omdat ze meestal niet gedroogd worden.

Bruine bonen, linzen, erwten en kapucijners worden droog verkocht. Voor de bereiding van een maaltijd worden de bonen eerst gewassen en dan een nacht geweekt. Bij het weken van de bonen lossen vitamines op in het weekwater. Geweekte peulvruchten zijn nog rauw en bevatten dan fasine, een stof die schadelijk is voor de gezondheid. Door peulvruchten te koken wordt deze stof onschadelijk en onwerkzaam.

Peulvruchten en sojaproducten als vleesvervangers.

Peulvruchten zijn goede vleesvervangers. Ze bevatten een redelijke hoeveelheid eiwit. Ze bevatten ook vrij veel zetmeel en kunnen daarom ook aardappelen vervangen. Een portie peulvruchten bevat ongeveer evenveel ijzer als een portie vlees. Het ijzer uit peulvruchten is echter minder goed opneembaar door het lichaam. De opname is slecht wanneer de peulvruchten gegeten worden met melkproducten of eieren. De opname is beter als peulvruchten met vitamine C-rijke voedingsmiddelen als groente en fruit worden gecombineerd.

Het sojaproduct tahoe, ook wel tofu of sojakaas genoemd, wordt op een manier gemaakt die te vergelijken is met die van gewone kaas. De grondstof is sojamelk en smaak is neutraal. Tempé is nel als tahoe een sojaproduct, met dit verschil, dat tempé van de hele boon is gemaakt. Na het koken en pellen wordt aan de bonen een schimmelcultuur toegevoegd die ervoor zorgt dat het geheel een soort koek wordt. De schimmel zorgt er tevens voor dat Tempé een specifieke smaak krijgt.

Tempé en tahoe zijn te koop bij toko’s, natuurvoeding winkels en bij supermarkten.

De gezonde groente taugé is de kiem van de katjang idjoe en kunt u thuis heel goed zelf kweken. Een heerlijk recept met Gestoomde groenten en tofu.

Peulvruchten en sojaproducten
Soja Bonen

Bron: DNUA