Waterkefir zelf maken

Waarom waterkefir zelf maken?

Waterkefir zelf maken is echt niet zo moeilijk. U heeft wel even geduld nodig. En de kefirkorrels natuurlijk! Maar waarom zou u dat eigenlijk doen? Nou dat is niet zo moeilijk uit te leggen. Kefir is namelijk gezond! Of dat het nu gaat om waterkefir of melkkefir. Beide soorten zijn gezond omdat zij veel verschillende bacteriën bevatten die samen probiotica vormen. Het is aan te bevelen om beide soorten afwisselend te gebruiken.


Zelf ben ik een klein jaartje geleden begonnen met het maken van waterkefir, ik kreeg de korrels van mijn dochter in een potje. Enthousiast ben ik ermee aan de slag gegaan en drink elke ochtend één glaasje water kefir vóór mijn ontbijt. En  is het echt heerlijk!

Zelfgemaakte Waterkefir na 24 uur.  Zelfgemaakte Waterkefir met een schijfje citroen

 

Kefir, oorspronkelijk uit Turkije, betekent letterlijk “je goed voelen” en is een drank die gemaakt wordt met water, suiker en kefirkorrels. De kefirkorrels bezitten veel bacteriën en gisten. Door het samenvoegen van water, suiker en de kefirkorrels én de warmte ( van de huiskamer- keuken) gaan deze stoffen onderling een chemisch proces aan. Zelf voeg ik er ook altijd een schijfje citroen aan toe. Na zo’n 24 uur ontstaat er een licht koolzuurhoudende en licht alcoholische ( slechts 0,5%) drank.

Eerdaags ga ik aan de slag met het zelf maken van melkkefir, dat heb ik namelijk nog nooit gedaan. Wat heb ik daar eigenlijk voor nodig? Dit moet ik aanschaffen, melkkefirkorrels, melk, een weckglas, een plastic zeef (geen staal of ijzer of rvs gebruiken bij kefir bereiding) een papieren koffiefilter, een elastiek en leen lepel.  Het meeste heb ik gelukkig al in huis en de melkkefir bestel ik even bij aHealthylife.

Onderstaand een filmpje met uitleg waarom het goed is om waterkefir  en melkkefir in uw dagelijkse voedingspatroon op te nemen.

Lukt het toch niet om zelf waterkefir of melkkefir te maken? Helemaal niet erg toch! Ik zie het nu ook regelmatig in de supermarkt in het koelvak staan. Ook handig!